Bedrijven Investeren in beweging voor werknemers
Steeds meer bedrijven zien sport en beweging als cruciale elementen van hun welzijnsstrategie. Werknemers sportgelegenheid bieden is niet alleen een trend; het is een strategische keuze die leidt tot verhoogde productiviteit, betere mentale gezondheid en een sterkere teamgeest. Voor LHBTQIA+ werknemers in het bijzonder is een inclusieve sportomgeving belangrijk. In dit artikel verkennen we de redenen waarom bedrijven investeren in sportgelegenheden en hoe Stichting Queertopia hierin kan ondersteunen, bijvoorbeeld door bedrijfsabonnementen voor LHBTQIA+ medewerkers bij queer sportschool We Are Queer.
Sport op de Werkplek
Bedrijven zijn zich steeds meer bewust van de voordelen van fysieke activiteit voor hun werknemers. Het aanbieden van sportmogelijkheden kan helpen bij het verbeteren van de algehele gezondheid en het welzijn van werknemers, wat op zijn beurt leidt tot lagere ziekteverzuimcijfers en verhoogde productiviteit. Studies tonen aan dat regelmatig sporten niet alleen de fysieke gezondheid bevordert, maar ook het mentale welzijn verbetert.
Bedrijven die sportactiviteiten faciliteren creëren daarmee een cultuur van gezondheid en welzijn. Deze aanpak sluit aan bij de bredere trends in het diversiteit- en inclusiebeleid. Een inclusieve werkplek is namelijk niet alleen vrij van discriminatie, maar biedt ook gelijke kansen voor iedereen, inclusief LHBTQIA+ werknemers. Maar de gym is niet altijd een toegankelijke plek voor queer personen. Het is daarom van belang dat bedrijven aandacht hebben voor hun specifieke behoeftes als het gaat over sport.
Het Belang van Inclusieve Sportomgevingen
Voor LHBTQIA+ werknemers is het essentieel dat sportomgevingen veilig zijn. Sporten kan een kwetsbare aangelegenheid zijn en ook in deze setting ervaren LHBTQIA+ personen discriminatie en uitsluiting. Zo geven twee op de vijf homoseksuele mannen aan dat zij hun sportkeuze deels hebben laten leiden door hun seksuele voorkeur (Groenestein en Van der Linden 2012). Zeven op de tien homo- of biseksuele mannen heeft interesse in teamsport, slechts twee op de tien beoefent een dergelijke sport daadwerkelijk. De mannen die wel geïnteresseerd zijn, maar niet deelnemen, ervaren een aantal drempels die te maken hebben met hun seksuele oriëntatie. Dit geldt ook voor transgender personen: Bij vier op de vijf transgender personen heeft hun transgender achtergrond invloed op sportgedrag, bijvoorbeeld stoppen met sporten bij een vereniging. Een initiatief zoals We Are Queer, een gym opgericht door Stichting Queertopia, biedt een veilige ruimte voor queer personen om te sporten zonder de druk van binaire gendernormen en heteronormatieve verwachtingen. Sporten in een ondersteunende omgeving kan angst en depressie verminderen, vooral voor LHBTQIA+ werknemers die mogelijk te maken hebben gehad met uitsluiting of discriminatie in andere settings.
D&I Beleid en Sport
Bedrijven die serieus werk willen maken van diversiteit en inclusie op de werkvloer, kunnen het beste sport en welzijn integreren in hun D&I beleid. Door samen te werken met initiatieven zoals We Are Queer, kunnen organisaties een positieve impact maken op de levens van LHBTQIA+ werknemers. Door inclusieve sportactiviteiten te organiseren, laten bedrijven zien dat ze LHBTQIA+ werknemers serieus nemen. Dit versterkt niet alleen de acceptatie binnen de organisatie, maar bevordert ook een cultuur waarin diversiteit en inclusie worden gewaardeerd. Dit kan door werknemers een We Are Queer abonnement aan te bieden, door een toegepaste samenwerking met Stichting Queertopia aan te gaan of te doneren.
Samen Vooruit: Steun Inclusieve Sportinitiatieven
Bij Queertopia weten we dat een inclusieve sportomgeving cruciaal is voor het welzijn van LHBTQIA+ werknemers en de versterking van een positieve bedrijfscultuur. We nodigen bedrijven uit om samen met ons te werken aan veilige en ondersteunende sportinitiatieven zoals We Are Queer. Jouw steun kan een groot verschil maken. Of het nu gaat om een financiële bijdrage of het delen van onze boodschap, elke actie helpt ons om inclusie en diversiteit in de sport te bevorderen.
Neem contact met ons op om te ontdekken hoe jij of jouw organisatie betrokken kan raken. Laten we samen zorgen voor een toekomst waarin elke werknemer zich geaccepteerd voelt, zowel op de werkplek als daarbuiten.
Bronnen:
Groenestein, T. van, en C. van der Linden (2012). Beleving mannelijke teamsport door nietheteroseksuele mannen. Amsterdam: Motivaction.
Mulier instituut, Sportdeelname en ervaringen van transgender personen (2021).