Skip to main content

Onze missie

Wij zijn Queertopia: wij helpen mensen uit de LHBTQIA+ gemeenschappen zich te ontwikkelen volgens hun eigen idealen. Omdat binnen de Nederlandse maatschappij hetero en cis/binair gender de norm is, vallen queer mensen vaak buiten de boot.

Dit brengt allerlei complexiteiten met zich mee. LHBTQIA+ personen krijgen te maken met geweld, discriminatie en uitsluiting, of zonderen zich af van de buitenwereld om die ervaringen niet te riskeren. Zo zijn trans personen vaker eenzaam en ervaren veel homoseksuele mannen drukkende normen omtrent masculiniteit.

Stichting Queertopia richt zich daarom op het bevorderen van de mentale en fysieke gezondheid van LHBTQIA+ personen. Wij willen queer mensen de ruimte bieden om met elkaar te connecten en zichzelf te ontplooien en ontdekken, queer joy en gender vrijheid te ervaren, los van heteronormatieve maatstaven en binaire gendernormen.

Dit doen wij onder andere met We Are Queer, een veilige haven voor queer personen om te sporten en samen te komen voor workshops en evenementen omtrent queer cultuur. Daarnaast focust Queertopia zich op het realiseren van een internationaal online zorgplatform voor trans personen, evenals op sociaalwetenschappelijk onderzoek om de kennis over behoeftes van queer mensen te verdiepen en verbreden.

Wie zijn wij?

voorzitter (die/diens)

Senn van Beek

Als non-binair persoon heb ik zelf veel stress ervaren in de sportschool. En dat terwijl sport me juist helpt om beter in m’n vel te zitten. Met deze struggle hebben veel transgender personen en queers te maken. Dat is de reden waarom ik als personal trainer en voedingscoach We Are Queer heb opgericht in 2020. Mijn droom is een veilige plek te creëren voor LHBTQIA+ mensen, op welke manier dan ook. Daarom heb ik Stichting Queertopia geïnitieerd.
secretaris (zij/haar)

Juul de Metz

In mijn 9 jaar als sportinstructeur werd ik keer op keer geconfronteerd met hoe kwetsbaar mensen zich tijdens het sporten kunnen voelen. Daarnaast heb ik als levenswetenschapper erg veel interesse in de theorie achter gezond sporten en bewegen. In het lesgeven is mijn doel dan ook een veilige omgeving te creëren om in je eigen tempo niet alleen de technieken te leren, maar ook comfortabel worden met je lijf. Ik ben gedreven om voor Queertopia altijd maatwerk voor de doelgroep te leveren.
penningmeester (zij/haar)

Annemarije Rus

Ik ben Annemarije, antropoloog gespecialiseerd in audiovisuele methoden: ik doe sociaalwetenschappelijk onderzoek en maak daar films over. Door op te groeien in een heteronormatieve omgeving heeft het lang geduurd voordat ik mijn queerness kon erkennen en omarmen. Daarin stuitte ik op onwetendheid en onbegrip van naasten. Mede daarom geloof ik in het belang van Queertopia. Binnen de stichting hoop ik met onderzoek bij te dragen aan verdieping van kennis over de behoeftes en kracht van queer gemeenschappen.

Naast het bestuur bestaat team Queertopia uit:

  • Finn, project manager
  • Victor, vertrouwenscontactpersoon
  • Geert, online marketeer

Downloads

GedragscodeDownload
Regelgeving tegen discriminatie en racismeDownload
Regelgeving sociale veiligheid en seksuele intimidatieDownload
PestprotocolDownload

Jaarverslag

Jaarverslag 2022Download

Wil je iets kwijt?

Deel het vertrouwelijk met Viktor.

Viktor

Onze vertrouwenscontactpersoon (VCP) Victor maakt op een laagdrempelige manier grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar. Victor biedt een luisterend oor als je ergens mee zit en kan je verder op weg helpen als er vervolgstappen nodig zijn.

Vragen? WhatsApp ons!