Skip to main content

Transsport

Uit de wacht, in beweging!


*
inschrijvingen voor 2024 zijn gesloten*

Je leven jarenlang op pauze: dat is voor veel transgender personen dagelijkse realiteit. Op dit moment loopt de wachttijd om genderbevestigende zorg te ontvangen op tot vier jaar. Dat is een lange tijd om niet jezelf te kunnen zijn. Daarnaast ben je er na die vier jaar nog niet, want dan begint je reis pas echt.

Daarom begint Stichting Queertopia ‘Transsport’: een half jaar lang intensieve begeleiding voor 50 Amsterdamse trans personen die aan het begin van hun transitie staan.
Door middel van sport, individuele coaching, gespreksgroepen en gezamenlijke workshops verken je je genderidentiteit, verlicht je genderdysforie en versterk je je gemeenschapsgevoel. We versterken mentale en fysieke weerbaarheid en bieden positieve voorbeelden van trans representatie: Transsport is een project vóór en dóór trans personen.

NEEM CONTACT OP

6

Maanden

50

Transpersonen

33

Supportsessies

Het project

Transsport bestaat uit vier onderdelen: sport, gespreksgroepen, workshops en individuele coaching sessies.
Na de intake, waarbij we de behoeftes en wensen van deelnemers 1-op-1 met hen bespreken, volgt fase één: tien keer sporten in groepen samengesteld op basis van gedeelde doelen, vaardigheden en interesses, community bijeenkomsten, het begin van individuele coaching sessies en drie thematische workshops.
Dan volgt fase twee, met een 13-weekse strippenkaart voor de gym, vier sociale bijeenkomsten, twee thematische workshops en een voortzetting van het individuele coachingstraject.

Op maat gemaakt voor jou

Sporten vindt plaats bij Stiching Queertopia’s ‘We Are Queer’ in Amsterdam Oost, dé gym voor queer personen. Daarnaast gaan deelnemers aan de slag met individuele coaching sessies aangepast op persoonlijke doelen, bijvoorbeeld personal training in de gym, voedingscoaching, jobcoaching of sessies gericht op gender euforie zoals logopedie of visagie.
De gezamenlijke workshops variëren van een filmvertoning en Q&A met een transgender filmmaker, een markt met producten voor trans personen, tot een kook workshop. Trans personen geven de workshops en dragen zo bij aan positieve representatie in het leven van de deelnemers.
De community bijeenkomsten bieden verdieping in trans identiteiten. Dit kan gaan over transgender en zwart/van kleur zijn, omgaan met externe negativiteit, (gekozen) familie, en ‘trans joy’.

Kalender

GROEPSESSIES
De groepssessies van de 5 groepen starten tussen 30/03 en 05/04 en lopen tot 16/06. Hieronder vind je de dagen / tijden waarop de groepssessies zullen plaatsvinden. In ons inschrijfformulier kun je je voorkeur aangeven.
GROEP 1
Zaterdag 13:00
GROEP 2 
Zondag 13:00
GROEP 3
Maandag 10:00 uur of donderdag 08:00 (afhankelijk van animo).
GROEP 4
Donderdag 19:30.
GROEP 5
Vrijdag 19:30.
COMMUNITY BIJEENKOMSTEN
De 10 community bijeenkomsten zullen elke 2 weken plaatsvinden op zondag om 15:00. Deze zullen lopen vanaf april tot september.
WORKSHOPS
De 5 workshops zullen elke 4 weken plaatsvinden op zondag om 15:00 uur (maar zullen niet overlappen met de workshops). Deze zullen lopen vanaf april tot en met september.
INDIVIDUELE COACHING SESSIES
De individuele coachingsessies worden ingepland op basis van de beschikbaarheid van de deelnemer.

Tijdlijn

FAQ

Hoi! Het lijkt me heel tof om mee te doen, maar ik heb de afgelopen 10 jaar niet gesport. Wat verwachten jullie qua fitheid?

Kom meedoen! We passen onze groepen en sportoefeningen aan op de capaciteiten van de deelnemers. We hebben geen criteria op het gebied van fitheid. We hopen dat je sporten bij We Are Queer kunt gaan ontdekken als iets leuks en fijns.

Hoeveel tijd ben ik in de week hiermee bezig?

Minimaal 1 uur per week, maximaal 3.

Wat zijn de kosten voor dit project?

Dankzij subsidie van de Gemeente Amsterdam kan Stichting Queertopia dit traject gratis aanbieden aan deelnemers.

Ik ben nog geen 18, mag ik deelnemen aan Transsport?

Helaas, Transsport is alleen voor volwassenen. Volwassenen van alle leeftijden mogen deelnemen. Misschien kan je over een (paar) jaar meedoen. Wil je meer informatie over sporten bij WERQ? Neem dan contact op via deze link.

Ik ben trans maar ik heb me nog niet aangemeld bij de huisarts. Mag ik deelnemen?

Transsport focust zich op mensen die op de wachtlijst staan, daarover nadenken of net begonnen zijn met hun traject bij een genderpoli. Mocht je erg veel behoefte hebben aan dit project maar je in een andere fase van je transitie bevinden, neem dan contact op met transsport@queertopia.nl

Ik wil graag meedoen maar woon niet in Amsterdam. Zou ik toch mogen deelnemen?

Vanwege de financiering kunnen we dit traject alleen aanbieden aan deelnemers die in Amsterdam wonen. Als je geen vaste woon- of verblijfplaats hebt, contacteer ons dan vooral via transsport@queertopia.nl: misschien kunnen we iets regelen.

Ik identificeer me als agender, mag ik nog steeds meedoen met transsport?

Transsport is voor alle mensen die zich identificeren als trans en op de wachtlijst staan voor genderbevestigende zorg, inclusief mensen die zich identificeren als a-gender, non-binair, of op een andere wijze.

Ik wil super graag meedoen, maar ik ga ook een maand op vakantie in augustus. Kan ik alsnog meedoen?

Voor Transsport vragen we maar één ding: toewijding! We vinden het heel belangrijk dat deelnemers het volledige traject doorlopen, zodat ze er het maximale uit kunnen halen en de sociale connecties in de groep kunnen opbloeien. Als meerdere mensen langere tijd weg zijn, heeft dat weerslag op de groep. Daarom verwachten we alleen verzuim vanwege omstandigheden.

Is het traject ook te volgen voor Engelstalige mensen?

Het traject is ook toegankelijk voor Engels sprekende mensen. De activiteiten kunnen in zowel Nederlands, Engels, of tweetalig gehouden worden, in afstemming met de deelnemers.

Dit project is gericht op transpersonen die in het beginstadium van hun transitie staan of erg worstelen met hun genderideniteit. De inschrijvingen voor dit jaar zijn momenteel gesloten. Heb je nog vragen of wil je in de toekomst deelnemen aan Transsport? Neem contact op via het formulier!

Stuur een bericht


    Vragen? WhatsApp ons!